Laatste ingegeven reactie:
Meisje nr. 12 is wellicht Agnes Gryson.
Geschreven op 13 januari 2025
door An Bonte
1910
FEBRUARI
5 februari 1910
Geboorte: Bostyn Leopold, ° Geluwe – 5 februari 1910; + Kortrijk – 30 augustus 1965
Geboorte: Bostyn Leopold, ° Geluwe – 5 februari 1910; + Kortrijk – 30 augustus 1965
Jeanske Dejonghe wordt aangesteld als klokkenluider. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
De jonge Julia Verbrugghe wordt dodelijk getroffen door een blikseminslag.
Overlijden: Verbrugghe Julia, ° Geluwe – 20 januari 1895; + Geluwe - 16 mei 1910
Overlijden: Soete Louis François, ° Geluwe – 10 september 1840; + Geluwe – 21 mei 1910.
Geboorte: Durnez Jozef, ° Geluwe – 27 mei 1910; + Roeselare – 27 september 1970.
Overlijden: Speybrouck Amandus, ° Geluwe – 7 april 1833; + Geluwe – 30 mei 1910
Er wordt door alle overheden de goedkeuring gegeven voor de verbouwingen van de kerk.
Overlijden: Ghesquiere Leonie, ° Geluwe – 14 maart 1828; +Geluwe – 9 oktober 1910
Geboorte: Stragier Georges Karel, ° Geluwe – 1 januari 1911; + Menen – 5 februari 1953
De openbare aanbesteding heeft plaats voor de herstellings- en vergrotingswerken van de kerk. Dit heeft plaats in het gemeentehuis. (Bron: Geluwnaren van taal en gemoed – Dirk Decuypere)
Geboorte: Claeys Paul Pieter, ° Geluwe – 7 juli 1911; + Menen – 23 juni 1966.
Er komen enkele overtuigende Vlamingen bijeen die de Vlaamse bond stichten. (Bron: Geluwnaren van taal en gemoed – Dirk Decuypere)
Een milde weduwe, Honorine Delefortrie-Godtschalck, schenkt bij testament een omvangrijk bedrag voor de oprichting van een "St.-Jozef-wezenschool", aan de oostkant van het klooster. De bouw ervan is pas voltooid bij het uitbreken van de 1ste Wereldoorlog. De Duitse bezetter gebruikt ze meteen als hospitaal. (Bron: http://www.tenbunderen.be/geluwe.html)
Overlijden: Dierynck Bruno, ° Langemark – 13 januari 1850; + Geluwe – 19 maart 1912
Op de rozenhoek aan herberg ’t Roozeke was er een betoging met meer dan 500 personen voor de “Vervlaamsching der Gentsche hoogeschool”. Deze betoging werd aangekondigd door strooibriefjes die uitgedeeld werden aan de kerkdeur van Geluwe na de eerste mis en de andere missen. Ook in Beselare en Geluvelt werden briefjes uitgedeeld aan de kerkdeur. (Bron: Geluwnaren van taal en gemoed – Dirk Decuypere)
Kermiszondag. Inhuldiging van de nieuwe kerktoren. De koorzang was : “Gegroet O nieuwe toren”, met muziek van Remi Ghesquiere. Op die dag wordt ook de torenhaan op de toren aangebracht.
Op de trap van de melkerij hield Jan Wannyn uit Gent een meeting over het vervlaamsen van de wereldtentoonstelling. Ruim 500 mensen woonden de meeting bij en hij werd warm toegejuicht. (Bron: Geluwnaren van taal en gemoed – Dirk Decuypere)
Een zoon van aannemer Verhaeghe draagt de haan naar de top. Intussen werden er verschillende vuurpijlen afgeschoten. Er werden ook twee papieren ballonnen opgelaten waarachter de wielrijders dan reden. De eerste viel neer bij de hofstede van Hendrik Ghekiere, de andere ging tot aan de Kezelberg. Er waren twee prijzen te winnen: een van 12 frank en een van 8 frank. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Een meeting heeft plaats in het Kanon (bij Dierinck-Cardoen), in de Busbeekstraat over het bekomen van volstrekte gelijkheid tussen Vlamingen en Walen bij het leger, ter gelegenheid van de indiening van een nieuwe wet , waarop iedere jongeling naar het leger moet. Er waren slechts 70 aanwezigen. Als spreker trad Marcus Moens uit Gent op. (Bron: Geluwnaren van taal en gemoed – Dirk Decuypere)
De voorlopige oplevering van de werken aan de kerk heeft plaats. De werken hadden in totaal 142.631 F gekost en waren na het einde van de oorlog nog steeds niet volledig betaald. (Bron: De Gidsenkring, februari 1992)
De Geluwnaren krijgen voor het eerst uniformen te zien. Het zijn Franse ruiters die onze gemeente doorkruisen. (Bron: D. Decuypere, Het Malheur van de Keizer, 1998)
De Belgische vlag die nog op de kerktoren hangt sedert het begin van de oorlog wordt op bevel van de Duitse overheid neergehaald en aan burgemeester Henri Pype overhandigd. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Op 13 oktober 1914 wordt het 1e en 2e Life Guards samen met het Royal Horse Guards naar de streek ten zuiden van Ieper geroepen. Al deze regimenten waren eigenlijk gegroepeerd in één brigade: the Household Brigade. We zouden kunnen zeggen: de brigade van het huishouden van de koning.Deze brigade maakt deel uit van de 3e (Britse) Cavaleriedivisie en moet de mars van de 7e (Britse) Infanterie Divisie van Roeselare naar Ieper helpen beschermen in de streek ten westen van de weg Roeselare-Menen. Ze moeten speuren naar mogelijke voorhoedes van de Duitse troepen die massaal vanuit het oosten en het zuiden aan het oprukken zijn. En als ze al mochten aanwezig zijn, dan moeten ze die aanvallen om ze weg te jagen.Via Ieper bereiken ze op 13 oktober 1914 Geluwe, waar ze horen dat er de dag voordien inderdaad al zo'n 20.000 Duitsers door het dorp zijn gepasseerd, naar Menen toe. Een groepje Life Guards waagt zich tot aan het Menenkapelletje langs de Menenstraat, op de grens Geluwe-Menen. Daar vermoeden ze dat er in de stad wellicht te veel Duitsers aanwezig zijn om een aanval te riskeren. Alle ruiters trekken zich dan maar via de Dadizelestraat en Dadizele terug tot in Rollegem-Kapelle. (Bron: D. Decuypere, Cahier 2010 Bij de lijfwacht van de Koning, 2010)
William Thomas Leggett, korporaal bij het 1ste Life Guards wordt gedood tijdens schermutselingen met het Uhlanenregiment nr. 20 in Geluwe.
Overlijden: Leggett William Thomas, + 14 oktober 1914 – Geluwe
De Panemolen wordt doorzeefd door een Brits pantserautokanon. 10 dagen later wordt de molen door de Duitsers met touwen omgetrokken. (Bron: D. Decuypere, Het malheur van de keizer, 1998)
De Koelenbergmolen wordt door brand vernield door gevechten tussen Engelse en Duitse troepen.
De Terhandmolen wordt gedynamitteerd door de Duitsers.
De burgers van Ter Hand, D’Arke en de Beselaarse Oosthoek worden na een aanslag op een Duitse ruiter naar Duitsland gedeporteerd. Pieter Carette wordt in zijn kelder onder de ogen van zijn vrouw en kinderen doodgeschoten door een binnenvallende soldaat. (Bron: D. Decuypere, Ter Hand Historische sprokkels, 1988)
Duitse troepen doen de Geluwemolen springen en zo komt er een einde aan 500 jaar activiteit van deze molen.
De Panemolen wordt omvergetrokken door Duitse soldaten.
Men brengt gekwetsten in de kerk. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Pastoor Aloïs Devaere sterft te Kortrijk.
Het Duits kerkhof op Terhand wordt aangelegd. (Bron: Geschiedenis van Geluwe, derde druk)
Overlijden: Nollet August Juliaan, ° Geluwe – 12 januari 1857; + Geluwe – 10 juli 1915.
Overlijden: Debacker Eugenie, ° Tielt – 27 november 1832; + Geluwe - 8 augustus 1915
Overlijden: Ghesquiere Victor, ° Geluwe – 1 mei 1829; +Geluwe – 1 januari 1916
Overlijden: Morysse Emma Maria, ° Geluwe – 24 mei 1898; + Geluwe - 28 januari 1916
Geboorte: Cornillie Zulma, ° Geluwe – 6 november 1916; + Geluwe – 14 juli 1946
Overlijden: Van Haverbeke Victor Polydore, ° Geluwe – 31 januari 1868; + Geluwe – 14 maart 1917.
Overlijden: Pype Henri Louis, ° Menen – 14 juli 1843; + Geluwe - 13 april 1917
Overlijden: Goemaere Marie Emelie, ° Geluwe – 18 juli 1889; + Geluwe – 6 juni 1917.
Overlijden: Degroote Victor Cyriel, ° Geluwe – 8 april 1864; + Geluwe – 9 juni 1917
1350 parochianen worden in ballingschap weggevoerd, meestal naar dorpjes in Brabant. De onderpastoors trekken mee met de treurende mensen. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
De klokken uit de kerktoren worden afgewonden en weggevoerd door de Duitse bezetter. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Geluwe moet volledig ontruimd worden. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
De spitse torennaald en de klokkenstoel branden af. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Emiel Driessens wordt naar Geluwe geroepen om de heropbouw voor te bereiden. Acht dagen later, op 8 september moet hij onverichtterzake naar Gooik terug keren. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Geluwe is bevrijd! Vier dagen later zijn de eerste Geluwnaren al teruggekeerd: Emma Debeuf en Kamiel Lybeer. (Bron: Omtrent Geluwes Parochiekerk)
Er komen 12 verbannen zusters terug naar Geluwe en treffen er enkel vernielde klooster- en scholengebouwen aan. Alles ligt in puin. De zusters overnachten voorlopig in huizen van particulieren en geven les in barakken. (Bron: http://www.tenbunderen.be/geluwe.html)
Er wordt een schoolbarak geplaatst op de speelplaats. (Bron: http://www.tenbunderen.be/geluwe.html)
Hare Majesteit Koningin Elisabeth, vergezeld van minister de Broqueville komt de Geluwnaren vertroosten en opbeuren. Er is een grote volkstoeloop. Ze streelt de kinderen en deelt hen lekkernijen uit. (Bron: Geschiedenis van Geluwe, derde druk)
De rest van de communauteit komt terug en woont in de herstelde refter van het klooster en in een Engelse legerbarak op de speelplaats. (Bron: http://www.tenbunderen.be/geluwe.html)