1940
MEI
Tijdens de 18-daagse veldtocht in mei, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog (1940-45), worden de kinderen naar huis gestuurd. De school herbergt honderden vluchtelingen. (Bron: http://www.tenbunderen.be/geluwe.html)
24 mei 1940
Eerste bommen op Geluwe
Op vrijdagnamiddag 24 mei droppen Duitse vliegtuigen de eerste bommen op Geluwe. Heel even maar... een korte verwittiging. Hun lading komt neer voor en achter het kerkhof. Op de hofstede Iserbyt wordt de boerin Clara Demyttenaere gewond. In de weide van dezelfde boerderij en in die van burgemeester Ingelbeen worden enkele koeien gedood.
Ook aan de Stok vallen er bommen. Een Waalse boer uit Hollogne-aux-Pierres is op dat moment met zijn paarden op wandel langs de grasboorden tussen Cardoens en Vandoolaeghes. Ook de boever is er bij. Zodra hij de vliegtuigen ziet aankomen, schreeuwt hij zijn knecht toe zicht plat tegen de grond te gooien. De boever duikt, de boer blijft recht. De boever verdwijnt onder de aarde die de inslaande bom over hem gooit, de boer wordt op slag gedood.
(Bron: Dirk Decuypere. "Dorp zonder grenzen" 1985, p. 74)
25 mei 1940
Terhandschool wordt ingericht als hoofdkwartier
Gedurende de slag om Geluwe, op 25 en 26 mei 1940, wordt de Terhandschool ingericht als hoofdkwartier van Kolonel Dugardin, die het bevel voert over de Ondersector Zuid van de Belgische 2e Cavaleriedivisie. Dit wil zeggen dat hij het bevel voert over manschappen van vier verschillende regimenten, die op de lijn Dadizele-Geluwe-Wervik de oprukkende Duitsers weerstand aan het bieden zijn. Een van die regimenten is het 18e Artillerie,dat op en achter de hoeve Degrande stelling neemt. (Bron: D. Decuypere, Ter Hand Historische sprokkels, 1988)
26 mei 1940
Beschietingen
Het brandraam in de kerk “Jezus is de kindervriend” geschonken door Augusta Cardoen, wordt tijdens de beschieting van Geluwe totaal in stukken geschoten. De stukken werden in 2 kisten verzameld, doch geen enkele glazenier kon dit nog herstellen.
Wanneer op 26 mei het gebouw wordt beschoten, vluchten de zusters naar het naburige Dadizele. Bij hun terugkeer treffen ze het gebouw beschadigd en geplunderd aan. (Bron: http://www.tenbunderen.be/geluwe.html)
Op 26 mei valt ook Terhand in Duitse handen. De school en de kapel worden nu door hen bezet. Wij citeren uit het werk "Dorp zonder grenzen": "... de Duitsers hadden er na de inname van Terhand kwartier gegeven aan hun paardenvolk. 't Lag in de kapel vol stro. Zuster Maria-Sabina (Elisa Haspeslagh) een zuster Stephanie (Leonie Simoens), die het eerst weer de kapel betraden na het vertrek van de Duitsers, zijn diep geschokt door wat deze laatsten met de misgewaden hebben uitgespookt. Alles was immers nog op zaterdag 25 mei klaargezet geworden voor de zondagsmis.
De Duitsers hadden een pop van stro gevlochten en die aangekleed met de stola, de albe en de kazuifel. Daarna moet er mee gesold geweest zijn, gezien de gewaden vol modderige laarzensporen zaten. Met brood proberen de zusters de afdrukken weg te nemen, doch ze slagen er niet in. (Bron: D.Decuypere, Ter Hand Historische sprokkels, 1988)
Overlijden: Burms Léonard, ° Heusden – 5 juni 1919; + Geluwe – 26 mei 1940
Overlijden: Houttekiet Albert, ° Bellegem – 18 februari 1916; + Geluwe – 26 mei 1940
Overlijden: Joos Joseph Ferdinand Albert, ° Leuven – 29 juli 1918; + Geluwe – 26 mei 1940
Overlijden: Van Dyck Louis, ° Deurne – 29 maart 1920; + Geluwe – 26 mei 1940