Geluwe in beelden

Info - herbergen - Jerusalem

Vóór 1900 hebben volgende personen de herberg uitgebaat: SAMYN Louis (° 08 dec 1801) en zijn vrouw DEGRYZE Thérèse (° 1803), wat later DECANTERE Pieter (° 19 jan 1826) gehuwd met SAMYN Sofie en rond de eeuwwisseling was het PYPE Remi Henri (° 21 okt 1873) die naast herbergier ook nog paardenkoopman was (toen werd dat als “paardenfacteur” vermeld ). Hij was gehuwd met hoedenmaakster WAIGNEIN Juliana.
Herberg Jerusalem was, sedert de oprichting van de harmonie Sint Cecilia (in 1838) het lokaal waar er, op de bovenverdieping gerepeteerd en af en toe gefeest werd.
Na de eerste Wereldoorlog was het Leon DEWITTE die in “Jerusalem” achter de toonbank stond. Hij was de weduwnaar van Josephine DEPUYDT en ook nog zadelmaker en ging bij de boeren varkens slachten. Vanaf 1 september 1934 kwamen Kamiel HAMPE en zijn vrouw Hélène (officieel Martha) in de herberg wonen. Kamiel is geboren in Passendale op 3 februari 1899. Kamiel was aardappelhandelaar en hielp zijn echtgenote in de herberg. Vooral op feestdagen en kermissen, maar ook tijdens de vele rouw- en feestmaaltijden.
(Bron: BRULEZ L., Gilwe 3, Geluwe, 2014.)