Geluwe in beelden

Info - herbergen - Zon (In de)

Vóór 1900 vinden we volgende uitbaters terug: GHESQUIERE Jan, geboren in Geluwe op 29 okt. 1840 met zijn vrouw BOLLE Octavie , ook geboren in Geluwe, op 22 jan 1848 en herbergierster van beroep. Ze werden enkele jaren later opgevolgd door MANDERICK Cyriel, geboren in Wevelgem op 01 sept 1855 en van beroep herbergier, voerman en kolenverkoper samen met zijn echtgenote BREYNE Marie-Louise geboren in Geluwe op 26 maart 1859.
Van 1921 tot 1962 hebben VANYSACKER Isidorus en zijn echtgenote VERBEKE Au- gusta – Maria café “De zon” uitgebaat. Ze waren beter gekend als “Doren en Gusta van ’t Zunneke”.
Achter de herberg was er een feestzaal met de naam “Zaal Patria”. Bijna iedere week was er daar een feest: familiebijeenkomst, vergadering van de N.S.B. (de Nationale StrijdersBond), bal en ook optredens van bekende artiesten zoals Willy Lustenhouwer, Ray Franky, Jean Walter, tot zelfs de bekende Nederlander Johnny Jordaan. Ook het toen bekende orkest “The Ricksons” uit Menen trad er geregeld op. Isidoors dochter Marcella is daar getrouwd met Eric Lefebvre.
Café” De Zon” was het lokaal van de NSB of de Nationale Strijdersbond die belgicistisch en royalistisch van inslag was.
Vanaf 1963 kwamen MATTENS Cesar geboren op 14 aug. 1907 in Heusden O.Vl. en zijn echtgenote DEMEULENAERE Paula (°Roeselare 19 mrt 1903) in De Zon wonen. Cesar was “jockey” van beroep en Paula baatte het café uit.
(Bron: BRULEZ L., Gilwe 2, Geluwe, 2014.)