Laatste ingegeven reactie:
5 = Agnes Vanryckeghem
6= Maria Vanryckeghem
Geschreven op 15 september 2024
door Vanhaute Arnold
Info - kapelletjes - Beselarestraat - Moeder Gods kapel
Wanneer we tot bij de veldkapel wandelen en door het zwarte hekken speuren, valt ons onmiddellijk de gedenksteen op met volgende inscripties:
Aandenken van
J.Bte Ghesquiere - Decottignies 1772
P. Joannes Ghesquiere - Nuytten 1833
Ls. Ghesquiere - Liebaert 1884-1922
Joseph en Maria Ghesquiere
1927
Van die steen wilden we uitgaan om de historiek van de kapel te overlopen.
1772. In dat jaar kocht Elisabeth-Francisca Dumon, weduwe van Petrus-Jacobus Ghesquiere de hofstede die nu nog altijd achter de kapel ligt. Haar zoon Joannes-Baptist Ghesquiere kwam er zich enkele jaren later als eerste Ghesquiere vestigen en werd opgevolgd door Pieter-Joannes (datum 1833) en Louis (datum 1884-1922).
Volgens overlevering bouwde de familie Ghesquiere een kapel in 1789, op de vooravond van de Franse Revolutie. Vijf jaar later werden we immers ingelijfd bij Frankrijk.
De Franse bezetter was allergisch aan uitwendige erediensttekens zoals processies, kruisen en kapellen. Wanneer de bewoners rond de kapel voor het geweld vluchtten namen ze dan ook wijselijk het houten beeld mee en doken onder in de bossen van Beselare.
Zo kwam het interieur er beter van af dan dat van Debeufs kapel, enkele honderden meters verder ter hoogte van de huidige hoeve Parein, Beselarestraat 148.
De familietraditie vertelt hierover het volgende:
"... de kapel aan de ingang van het hof werd door de sansculotten geteisterd. Het schilderij met Calvarievoorstelling doorkorven zij hier en daar met hun sabels en het houten O.L.Vrouwebeeld sloegen ze stuk."
Diezelfde kapel staat op de Oostenrijkse Ferrariskaart van +- 1773 aangeduid als Chapelle Ste Anne.
Op diezelfde Ferrariskaart dalen we even terug naar de plaats waarop Ghesquieres kapelleke werd gebouwd in 1789, en bemerken dat er een kapel op aangeduid staat ... anno 1773 of omtrent!
Ook dat klopt met wat wijlen Jozef Ghesquiere mondeling overleverde. De kapel van 1789 werd gebouwd ter vervanging van een vorig, wellicht bouwvallig geworden bidplaatsje. Kortom een kapel met traditie en niet voor niets heet de recente weg die langsloopt de Kapellestraat!
De eerste wereldoorlog vernielde het bijna 130 jaar oude gebouwtje, evenals het houten beeld dat erin stond. De boer zou hiervoor later 150 fr. oorlogsschade ontvangen, ruim onvoldoende om er onmiddellijk een nieuw voor te zetten. Ook de hofstede was deerlijk verwoest.
Pas in 1926 gaven Jozef en Maria Ghesquiere, kinderen van Louis, opdracht een nieuwe kapel te bouwen, naar model van de vorige. Ze kwam klaar in 1927 en werd gemetseld door Jules Dierynck uit "Den Anker". Het ijzerwerk nam smid Jules Vanraes uit de Menenstraat opzichte, terwijl een zekere Deschutter uit "Jeruzalem" en "'t Oud Stadhuis" het timmerwerk leverde.
Dit alles onder het toezicht van architect Aimé Latté uit Kortrijk die ook de kapel aan de hoek Kerkstraat-Ieperstraat op zich nam.
Aanvankelijk werd er een te groot gipsen Mariabeeld geplaatst. Het werd later vervangen door een kleiner dat sinds1904 in het bezit van Maria Ghesquiere was.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd er geregeld gebeden door het gebuurte.
In 1969 leek de kapel gedoemd om opnieuw te verdwijnen. De Schoolstraat diende doorgetrokken tot aan de Beselarestraat... recht doorheen de plaats waar ze stond. Jozef Ghesquiere, nazaat van Jean-Baptiste, werd voor de keuze gesteld. Ofwel zou de kapel afgebroken worden en vervangen door een nieuwe verderop, ofwel zou men ze verplaatsen, met het risico ze te breken. Op 11 september 1969 duwden twee bulldozers van aannemer Degroeve uit Kuurne het bakstenen gewicht zes meter achteruit, over een intussen gegoten betonnen baan... zonder de minste beschadiging!
Wel verdwenen de twee oude linden, eeuwige gezellen van de kapel. Volgens Jozef Ghesquiere groeiden ze er al sinds 1789! De eerste wereldoorlog had ze gespaard, niet zonder ze eerst vol schroot te schieten.
In de kapel zit een verzegelde fles gemetseld waarin de geschiedenis ervan verborgen zit.
(Bron: Wandelzoektocht "Rondom de veldkapel" BGJG 15 mei'78 Dirk Decuypere)