Geluwe in beelden

Info - gebouwen - melkerij

De melkerij werd gebouwd van 1908 tot 1910. Ze werd vernietigd door beschietingen. De stichter van de melkerij was Jules Ingelbeen.
De officiële naam was "Cooperatieve Melkerij van Gheluwe". De gebouwen werden gebruikt als ontluizingsbad tijdens de oorlog van 1914-1918.


Charles Hanssens leefde van 1842 tot 1935 en bereikte zo de respectabele leeftijd van 93 jaar. Hij had een vrij grote slanke figuur en was een verwoed roker. Hij stierf op een zaterdagnamiddag, terwijl hij zijn pijp stopte.
Een groot deel van zijn leven woonde hij op de hoek van de Ieperstraat met de Groenesprietstraat, in die tijd was die plaats beter bekend onder de naam: de melkerij.
Op de geboorteakte van zijn zoon Hector (1877) staat hij vermeld als vlaswerker.Waarschijnlijk dat de familie alleen het woongedeelte van het gebouw gebruikte en in hun onderhoud voorzag door links en rechts nog wat landwerk te verrichten.
(Tijdens de oorlog van 1914-1918 werd de melkerij opgeëist door de Duitsers die het geheel omvormden tot een badplaats voor frontsoldaten)
De viering van zijn gouden jubileum (1922) was de aanleiding voor een prachtige familiefoto, genomen tegen de achtergevel van het woonhuis: het echtpaar, omringd door hun 9 kinderen en vele kleinkinderen.
Bij zijn overlijden in 1935 staat op zijn gedachtenis ... dat hij nu naar de hemel is bij zijn zes kinderen... Dit laat veronderstellen dat naast zin zoon Jules er ook nog vijf kinderen vrij jong moeten gestorven zijn.
(Bron: F. H. 2003)