Geluwe in beelden

Info - herbergen - St-Barbara

Heette vóór 1900 “Au Progrès”
Joseph Durnez, bijgenaamd “Sif van ’t Pertje”, omdat hij enkele jaren uitbater was van café “Het Peerd” in de Sint-Denijsplaats nr. 1, woonde van 1941 tot 1960 in café “Sinte Barbara”. Zijn vrouw Madeleine Driessens stond achter de toog en bediende de klanten.
Rond 1960 moest Joseph, om gezondheidsredenen stoppen met de uitbating van café “Sint Barbara”. Hij verhuisde met zijn gezin naar de Ieperstraat 55, naast de smidse van smid Joris (Georges) Nolf. Zijn zoon Hugo trouwde met Marie-Louise Verhaeghe en zij namen hun intrek in “Sint Barbara”. Een paar jaar later richtte Hugo de garage in als frituur.
Vanaf juli 1974 werden Georges Nuytten en zijn vrouw Irene Pauwels de nieuwe uitbaters. Van november 1972 t.e.m. juli 1974 stonden ze nog te tappen in café “Het Trapke”, maar toen kochten Vital Poot en Andréa Vroman zowel “Het Trapke” als “Het Peerd” en maakten er een grote verf- en toebehoren winkel van. Daarom verhuisden Georges en Irene naar de toen leegstaande herberg “Sint Barbara” die amper drie huizen verder lag.
Sedert eind 1992 wonen Willy Verhelle en Lieve Decruyenaere daar. In de garage was er achtereenvolgens een turfkantoor, een bijkantoor van de Post en een kantoor van “Hulp in huis”.
(Bron: BRULEZ L., Gilwe 1, Geluwe, 2013.)